Sven Smedberg är årets Värmlandsförfattare | Region Värmland

Sven Smedberg är årets Värmlandsförfattare

[PRESSMEDDELANDE] Torsdag den 22 september tillkännagavs på Bok & Bibliotek i Göteborg att poeten och författaren Sven Smedberg, har utsetts till Årets Värmlandsförfattare 2011.

Sven Smedberg är i första hand poet men har skrivit både fack- och skönlitteratur, sammanlagt dussinet böcker, förutom några översättningar, sedan starten 1966.
Utmärkelsen Årets Värmlandsförfattare instiftades av Region Värmland 2003. Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram välförtjänta värmländska författare. I juryn ingår Länsbiblioteket i Värmland, Värmlands Museum och Föreningen Värmlandslitteratur.
Utmärkelsen delas ut på Värmländsk Bokmässa på Värmlands Museum i Karlstad den 18–20 november.
Om Sven Smedberg
Sven Smedberg debuterade 1966 med diktsamlingen Digitalis men det var 30 år senare han fick sitt stora genombrott med en annan diktsamling, Irr. I sin recension av denna bok skrev en känd dansk kritiker, Poul Borum, att ”det är inte varje dag Sverige får en ny betydande diktare”. Och han tillade: ”Sven Smedberg är en diktare i den stora modernistiska, lärda traditionen, från Ezra Pound och Eliot. I svenskt sammanhang kan man läsa honom tillsammans med Ekelöf och Lindegren.”