Peter Olausson blir Årets Värmlandsförfattare | Region Värmland

Peter Olausson blir Årets Värmlandsförfattare

[PRESSMEDDELANDE] Priset Årets Värmlandsförfattare går i år till författaren och historikern Peter Olausson! Det presenterades på Bok och Biblioteksmässan i Göteborg under tordagsförmiddagen.Peter Olausson får även Region Värmlands litteraturstipendium, som han delar med Valter Berg från Hagfors.

Obs! Fotcredit ges till Öyvind Lund
Mottagarna av Årets Värmlandsförfattare och litteraturstipendiet utses varje år på uppdrag av Region Värmland, men juryn är fristående och består av representanter för Länsbiblioteket i Värmland, Karlstads stadsbibliotek, Värmländska Författarsällskapet och Föreningen Värmlandslitteratur. Själva prisutdelningen hålls på den Värmländska bokmässan i Karlstad senare i år.
Peter Olausson kommer från Gillberga, norr om Säffle. I mer än trettio år har han forskat om landsbygdens historia, en forskning som han sedan förmedlat till andra. Han har gett ut mer än tjugo titlar, trots att han samtidigt undervisat, doktorerat och arbetat som arkivarie.
För Peter Olausson är skrivandet något lustfyllt och spännande, och grävandet i arkiven är framför allt ett sökande efter människor och deras öden. Det här märks i hans texter, som är lättlästa och spännande trots sin vetenskaplighet.
Peter Olausson brinner också för att visa på vilka fantastiska källor som finns i arkiven och för att göra dessa lätt tillgängliga för allmänheten.
Stipendium till Valter Berg och Peter Olausson
Region Värmlands litteraturstipendium på 50 000 kronor får Peter Olausson dela med författaren Valter Berg.
Peter Olausson får stipendiet för sin Ljus över Värmland, som är en uppföljare till Vägar till värmländsk historia.
I Ljus över Värmland berättar han om den avgörande tid när utbildning började bli möjlig även för kvinnor, arbetare och bönder, och om de motsättningar som detta skapade.
Valter Berg får stipendiet för boken Svartrockarnas kamp, där han berättar om en av de längsta och märkligaste rättsprocesserna i Sveriges historia. I nästan 300 år, från 1600-talet och framåt, stred församlingarna i norra Klarälvdalen om vem som skulle få avkastningen från det lilla området Laggåsen i Gustaf Adolfs socken.
Valter Berg beskriver inte bara tvisten, som gjorde bygden rikskänd medan den pågick, utan ger också en bra bild av människor och miljöer i norra Värmland under en tid när villkoren var nära det uthärdligas gräns för många invånare.
Priset Årets Värmlandsförfattare har tidigare tilldelats till exempel Maj Bylock (2005), Kerstin Högstrand tillsammans med Lars Lerin (2006) och Helene Tursten (2009).
Tidigare stipendiater är exempelvis Mia Skäringer och Malin Biller (2010) och Torbjörn Sjöqvist tillsammans med Sven Smedberg (2011).
För mer information kontakta:
Ulf Nordström, kulturchef Region Värmland, tel 054-701 10 33
Maria Östergren, kommunikatör Region Värmland tel 054-701 10 21