SVT Drama söker nya röster | Region Värmland

SVT Drama söker nya röster

[NYHET] Älskar du tv-serier? Grubblar du över varför vissa serier påverkar dig starkt och andra lämnar dig likgiltig? Brukar du ta reda på information om hur tv-serier skapas? Viktigast av allt: Har du ambitionen att en dag jobba som manusförfattare och skriva manus till tv-serier som får människor att känna och tänka? Om svaret på de frågorna är ja, ska du läsa vidare!

Inom ramen för projektet ”Nya röster” öppnar SVT Drama portarna för nya förslag på kortserier (8 x 15 minuter) som främst visas på webben och i första hand riktar sig till ungdomar mellan 15 och 19 år. Målet är att hitta tre förslag som kan konkurrera om uppdraget att bli nästa kortserie.

Vad söker man?

SVT letar efter serieförslag och manusförfattare som kan bidra till SVT:s utbud med nya unika perspektiv och berättelser som kan skapa identifikation hos många tittare. Ett av urvalskriterierna handlar om Sverigespegling. Det betyder att man vill se fler berättelser som ökar mångfalden i SVT:s utbud vad gäller upphovspersoner, men också innehållet i själva berättelserna. Det handlar inte bara om genus och etnicitet utan även om mångfald i vid bemärkelse.

Vem är du?

SVT letar efter vetgiriga och motiverade manusförfattare som ännu inte är etablerade i branschen. Utveckling av tv-serier och manusskrivande är ett hantverk som skiljer sig från det som ingår i andra typer av författande – inte minst kort- och långfilmsmanus. Man vill gärna hitta personer som utöver en talang har en seriös motivation att lära sig det specifika hantverket som är en förutsättning för en kvalitativ uppbyggnad av tv-serier. Förhoppningsvis har du redan börjat förkovra dig i dessa kunskaper på egen hand. SVT erbjuder fortsatt handledning om ditt förslag blir utvalt för utveckling.

Ditt förslag

SVT Dramas webbplats (öppnas i nytt fönster) hittar du anvisningar för hur du skriver din presentation. För att ditt förslag ska ha störst chans att bli uppmärksammat är det viktigt att du tydligt kan formulera:

• Premissen (den konflikt som syns på ytan, det vill säga i handlingen).
  • Premissen är svaret på frågan: Vad handlar din serie om?
  • Temat (den djupa konflikten).
  • Temat är svaret på frågan: Vad handlar din serie egentligen om?
  • Hur temat är förankrat och förkroppsligat i karaktärerna.
  • Vad det är som gör serien relevant för vår tid – på vilket sätt är konflikterna som du plockar upp aktuella?
  • Kom ihåg det som gör att din serie sticker ut – vad är ”the hook”?

En bok som kan hjälpa dig klura ut svaren på de här frågorna är Writing the Pilot av William Rabkin. Den går att beställa på Adlibris, Bokus, CDON och andra nätbokhandlar.

Vad händer sedan?

När SVT har samlat in alla förslag väljer man ut de som bäst möter våra kriterier. Man fortsätter sedan med cirka 20 förslag och bjuder in manusförfattarna för att presentera sina berättelser. I nästa fas blir det 10 förslag som får möjligheten att utvecklas vidare i samarbete med SVT. Till de förslagen utgår det en optionsersättning.

För de utvalda erbjuds också en introduktion till processen för utveckling av tv-serier på SVT, samt en föreläsning om grundstrukturen i tv-serier. I dessa fall förmedlas också kontakt mellan manusförfattare och externa produktionsbolag. Målet är att få fram tre förslag som kan pitchas till programledningen som i sin tur kommer att avgöra om ett av dem kan konkurrera om uppdraget att bli nästa kortserie för webben.

Vad kan du få ut av det här?

Handledning, kontakter och en chans att ditt förslag blir en kortserie som visas på SVT Play och möjligtvis även på tv. Man vill få fram de bästa förslagen som går att hitta i Sverige just nu och erbjuder handledning och hjälp på vägen.

Vart ska du skicka ditt förslag?

Om du har ett förslag som du tror kan passa den nya satsningen på kortserier, skicka det till nyaroster@svt.se. Sista inlämningsdagen är den 1 september 2015. Under september – oktober 2015 utses de förslag som ska utvecklas vidare. Har du frågor kan du maila dem till Tatjana Andersson (redaktör på SVT Drama) på tatjana.andersson@svt.se eller kontakta Josef Nyberg (kontaktuppgifter nedan).

Bild på Josef Nyberg

Josef Nyberg