Var är hem? – biopremiär i Torsby | Region Värmland

Var är hem? – biopremiär i Torsby

[NYHET] I lördags samlades 20 unga filmare på biograf Stjärnan i Torsby. De fick se sina egna filmer på den stora duken, skapa ny film tillsammans och även visa resultaten för allmänheten.

Under året har ett trettiotal ungdomar från fyra värmländska kommuner deltagit i filmskapande-workshops i projektet Var är hem? Under tio träffar har de lärt sig att göra film, från idéutveckling till färdig film. Nu var det äntligen dags för premiär på biograf. Kommunerna Torsby, Säffle, Hagfors och Årjäng har varit delaktiga i projektet som drivits av Region Värmland med stöd av Kulturrådet.

Syftet med projektet är att stötta kommuner att komma igång med filmverksamhet på fritiden och både fritidsgårdar och skolbibliotek har varit involverade.
– Vi hoppas att kommunerna vill fortsätta med filmverksamhet för ungdomar även nästa år och att fler kommuner vill vara med. Att göra film är en fantastisk uttrycksform för att bearbeta tankar och idéer som man bär på men det är lika värdefullt att göra film bara för nöjes skull, säger Stefan Barkman, en av handledarna i filmprojektet.

– Det är viktigt att ungdomar kan träffas utifrån gemensamma intressen och berätta om livet. Om vi ser på filmernas aktuella ämnen som till exempel filmen ”Brevet” som tar upp ensamkommande barns situation i asyl eller filmen ”Ni fick som ni ville” som lyfter mobbning och utsatthet så är det viktiga frågor för ungdomar och viktiga berättelser att berätta, säger Mustafa Hashimi, en av handledarna i projektet.

Lördagens schema var späckat. Först gav Frida Henriksson, biografföreståndare, en guidad tur för att visa det digitala flödet ifrån produktion av film till inladdning av filmen till projektorn i maskinistrummet på biografen. Därefter höll Region Värmlands filmkonsulenter en kortfilmsworkshop på temat identitet som resulterade i en gemensam filminspelning. Den färdiga filmen ser du här nedanför.

Bild på Stefan Barkman

Stefan Barkman