Animerad vinnare av filmörnen | Region Värmland

Animerad vinnare av filmörnen

[NYHET] För andra året i rad vinner filmarbröderna Philip och Gottfrid Helander Filmörnen med en animerad film.

A Samurai Story är en blodig historia om en våldsam samuraj som föll juryn i smaken. I årets jury satt, regissören Anna-Karin Örander, animatören Ricky Earl och filmproducenten Finn Deivert.

Vinnare och motiveringar

FILMÖRNEN

Gottfrid Helander & Philip Helander
Med fantastiska bidrag från varje tänkbar genre, går årets bästa film till kanske en något oväntad genre: en samuraj-actionfilm, full med kvickhet och våld … formad av lera.
Utomordentligt välgjord, rolig och charmig.
Underhållning från den första bildrutan till det bloddrypande slutet.

BÄSTA SUPERVIKT

Svajpa Leo
Isabel Lindström
En film som sticker ut med sitt fantasifulla lekande kring ett koncept.
En film som ambitiöst och frikostigt ger oss flera smaker av olika karaktärer, när vi i snabbt tempo färdas genom historien. Här finns ingen plats att bli uttråkad på.

TUNGVIKT

Gottfrid Helander & Philip Helander
Enastående hantverk, välarbetat in i minsta detalj.
Spänning, dramatik, action, humor och karaktärer som visar ett brett känsloregister,
trots att de är gjorda av lera.

MELLANVIKT

Vanlig Man mot Universum
Saffo Natiello

När en film från allra första början är så vacker, med skicklig komposition, ljus och berättande vet du att du är i goda händer.
Den höga kvaliteten fortsätter genom ett intelligent manus som levereras av duktiga skådespelare och stöds av välintegrerade effekter.
Trots den hårda konkurrensen bevisar “Vanlig Man” att han är allt annat än just det.

LÄTTVIKT

Legenden om Hedda Schack
Alma Johannesson, Ellen Eduard, Josefin Andersson & Märtha Lundström
Att redigera film handlar inte bara om att välja tagningar, utan kanske ännu mer om att att våga välja bort dem. Vinnarna i kategorin håller ett rappt tempo i klippningen och visar att de förstått innebörden av ”less is more”.

PUBLIKPRISET

A Place
Shafagh Shakeri
För att publiken tyckte deras film rockade mest.

BÄSTA REGI

Svajpa leo
Isabel Lindström
Regissören vågar ambitiöst ta sig an de många karaktärer, som alla ger ett mervärde till filmen. Med personregi och inkludering av andra konstnärliga medier, har regissören jobbat fram en stabil och underhållande ton som håller genom hela filmen.

BÄSTA MANUS

Hissen
Allixandra Jonasson, Adam Calais & Mona Sabri
Manusförfattarna har, med fördel för det korta formatet, format historien kring en enkel situation som samtidigt är både oväntad, komplex och rolig.

BÄSTA SKÅDESPELARE

Nallen
Pär Magnusson
Med fascinerande genuinitet och känslighet lyckas skådespelaren väcka vårt intresse för karaktärens många olika sidor. Till och med den extrema situation karaktären befinner sig i lyckas han gestalta på ett vardagligt nära sätt.

BÄSTA FOTO

Själanöd
Bowen Smith
Tekniskt skickligt utan att tappa känslan för det mänskliga. I gränslandet mellan dokumentär och fiktion bjuds vi, i all sin enkelhet, på originella kompositioner och ett suggestivt bildspråk.

BÄSTA KLIPP

Radiowaves
Erik Axelsson
Timing är allt. Vad vi ser på duken och vad vi hör med våra öron.
Men hantverket fulländas först när ljud och bild dansar med varandra.
Och det gör de i Radiowaves.

BÄSTA VISUELLA FFEKTER

Vanlig Man Mot Universum
Saffo Natiello
Det är lätt att förbise den tid och det hårda arbete som krävs för att skapa bra visuella effekter, särskilt när de är så väl integrerade i berättelsen. En fantastisk historia där de visuella effekterna får oss att bli en del av berättelsen, vilket gör den ännu bättre.

BÄSTA ORIGINALMUSIK

Svajpa leo
Fanny Wahlqvist a.k.a. FANACY
Den rappa, medryckande och välgjorda originalmusiken passar otroligt bra i den uppskruvade värld vi får följa.
Musiken förstärker vår åtrå att vara med på plats, bland alla skruvade karaktärer och situationer.

BÄSTA MUSIK

Radiowaves
Erik Axelsson
Från öppningsscenen till eftertexten har filmen ett skickligt utvalt ljudspår som sätter stämningen och ger ett utmärkt stöd åt berättelsen, vilket ger den karaktär på ett sätt som bara ett bra ljudspår kan göra.
Det är svårt att föreställa sig filmen med någon annan musik.

BÄSTA SPECIALEFFEKTER

Cut Up – Vermin Funeral
Marcus Svensson & Svante Skoog
Den digitala revolutionen i all ära men praktiska effekter ligger i tiden.
Välgjort och förvånande uppfriskande i all sin köttighet.

BÄSTA LJUD

Samurai Story
Gottfrid Helander & Philip Helander
Bara för att det är en vacker animation betyder inte det att man ska förbise det lika väl bearbetade ljudet. I en animation är varje ljud vi hör skapat från grunden, inspelat och noga arrangerat. När det är så här välgjort får det leran att anta egenskaperna av stålsvärd, svingande nävar och blodfyllda tarmar!

BÄSTA KOMEDI

När livet ger dig Citroner
Nils Berglind
Med rapphet och fantasi lyckas filmarna skapa en komedi full med överraskande och skruvade inslag. Även skådespelarna håller en ton som markant lyfter komiken i det roliga manuset.

NOVEMBERFESTIVALEN

För tävlan i Novemberfestivalen SM i ung kortfilm skickas filmerna
Vanlig Man Mot Universum

För möjlighet att tävla genom urval skickas följande filmer