Lena Sewall årets Värmlandsförfattare | Region Värmland

Lena Sewall årets Värmlandsförfattare

[PRESSMEDDELANDE] Årets Värmlandsförfattare 2017 blir Lena Sewall. Det tillkännagavs i dag i Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg. Samtidigt tillkännagavs att Region Värmlands litteraturstipendier går till Hanna Hellquist för En tryckare på Blue Moon Bar och till John Eriksson för Idrott i Nordvärmland.

Den erfarna författaren Lena Sewall får utmärkelsen Årets Värmlandsförfattare med motiveringen:

”Genom en utsökt blandning av kulturhistoria och gastronomi har Lena Sewall i decennier roat, bildat och berikat oss värmlänningar och fört ut vårt landskap till hela Sverige.”

Hennes senaste verk är En bit Värmland, där recepten är upplagda efter värmländska platser och personer.

Hon har tidigare gett flera andra böcker om mat och kulturhistoria, bland andra En bit Skagen – Kulinariska strövtåg i Skagenmålarnas fotspår (1994), Mina godaste julrecept (2011) och En bit Racken – Kulinariska strövtåg i Rackenmålarnas fotspår (2013). Lena Sewall är inte bara författare utan även bibliotekarie, krönikör och föreläsare. Hon har tidigare gett ut böcker om bibliotek på sjukhus samt medverkat i en lång rad antologier.

Författaren John Eriksson får Region Värmlands litteraturstipendium för sin bok Idrott i nordvärmland, med motiveringen:

”För ett idrottshistoriskt och lokalhistoriskt författarskap på hög nationell nivå där nordvärmländsk idrott inom alla områden belyses i ord och bild.”

Den andra stipendiaten är Hanna Hellquist. Motiveringen är:

”Region Värmlands litteraturstipendium tilldelas Hanna Hellquist för En tryckare på Blue Moon Bar, en samling krönikor där författaren skildrar mänskliga relationer i allmänhet och den unga kvinnans strävan mot ett jämställt liv i synnerhet. Hanna Hellquists texter är skrivna med en alldeles egen litterär röst och med en stor portion humor.”

De två stipendiaterna får dela på totalt 60 000 kr.

Fakta

Region Värmlands litteraturstipendium delas ut en gång om året till verk ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning. Även Årets Värmlandsförfattare utses årligen. I juryn för de båda utmärkelserna sitter bland andra representanter från Föreningen Värmlandslitteratur och från Region Värmland. Region Värmlands mål med både stipendiet och utmärkelsen Årets Värmlandsförfattare är att bidra till att den starka berättartraditionen i Värmland fortsätter att leva och utvecklas, vilket är en viktig del i Värmlands utveckling.

Ladda ner högguplösta bilder av författarna
Fotograf: Linn Malmén