Värmländsk film på 100 festivaler | Region Värmland

Värmländsk film på 100 festivaler

[PRESSMEDDELANDE] I år har värmländska filmer visats på inte mindre än 100 festivaler runt om i världen. Den oväntade drömgränsen nåddes i helgen i och med att Linnea Bäckströms film Själanöd visades på Novemberfestivalen, SM i kortfilm.

Själanöd tog hem tre prestigefyllda vinster på festivalen, bland annat Svenska Filminstitutets hederspris. Filmen producerades av Linnea Bäckström under Drömsommarjobbet, som är Region Värmlands arrangemang för unga talanger, med stöd av Karlstads kommun.

–Det känns fantastiskt kul och helt overkligt att få Svenska Filminstitutets pris på Novemberfestivalen, säger Linnea Bäckström. Drömsommarjobbet har gett mig en otrolig möjlighet att utvecklas som filmare.

–Vi är otroligt stolta över kvaliteten och bredden på de filmer som produceras i regionen som inkluderar genrer som dokumentär, animation, drama, komedi, skräck, thriller m. m, säger Kina Strandberg, visningskonsulent på Region Värmland.

Förutom festivaler så har värmländska filmer visats på museer och tv-kanaler och diverse digitala plattformar runt hela världen. Till exempel har Jolomi Karlssons film A tale of two cities visats på flera kabel-tv-kanaler i USA och Kanada.

Visningarna har dessutom resulterat i ett antal internationella priser till filmarna. Matilda Wikingsson har bland annat vunnit Calcutta International Cult Film Festival med sin film En halvårsberättelse. Where is home? av Asad Nazari vann brons vid VM i minutfilm, Unica i Tyskland. Erik Axelssons film Radiowaves prisades vid Northen Frights Festival i Kanada.

Region Värmland stöttar filmare och deras projekt med målsättningen att främja filmproduktion av hög kvalitet samt ge filmskapare möjlighet att utvecklas i Värmland.

– Värmländsk film präglas av förnyelse genom återväxt av nya filmare, och det är också viktigt att ge möjlighet för redan etablerade kreatörer att utmana och utveckla sitt filmskapande, säger Nina Höjdefors, chef för avdelningen för kulturutveckling på Region Värmland.

Bild på Josef Nyberg

Josef Nyberg