Utlysning om finansiering för wifi-zoner vid offentliga platser | Region Värmland

Utlysning om finansiering för wifi-zoner vid offentliga platser

[NYHET] Den 20 mars lanserade EU-kommissionen webbportalen WiFi4EU. Kommuner har nu möjlighet att registrera sig inför en utlysning, som öppnar 15 maj, om EU-finansiering för wifi-zoner vid offentliga platser.

WiFi4EU lanserades av Jean- Claude Juncker i hans State of the European Union i september 2016. Initiativet är en del av arbetet med den Digitala Inre Marknaden, att möta det ökade behovet av att vara uppkopplad och att lyfta den europeiska konkurrenskraften.

Programmet WiFi4EU kommer att öppna en utlysning som erbjuder checkar som är värda 15 000€. Dessa ska användas för att installera wifi-zoner vid offentliga platser, såsom bibliotek, muséer, parker och torg. Utlysningen riktar sig till kommuner, och man kommer kunna använda checken till att införskaffa och installera den utrustning som behövs, medan kommunerna själva får stå för kostnaden att upprätthålla nätverket. Fram till år 2020 är 120 miljoner € tillgängliga från EU:s budget för att finansiera utrustning för gratis wifi. Totalt kommer cirka 8000 kommuner i alla EU:s medlemsstater samt Norge och Island att kunna få finansiering.

Ansökningsprocessen går till som följande:

• Från och med 20 mars 2018 kan kommuner registrera sig på portalen WiFi4EU.
  • 15 maj 2018 kommer den första utlysningen att lanseras och registrerade kommuner kan då ansöka för den första omgången av checkar. Totalt kommer 1000 kommuner runt om i EU att stöttas.
  • Kommissionen kommer att arbeta för att garantera en geografisk balans, där varje deltagande land åtminstone får 15 checkar.
  • Inom de närmsta två åren kommer ytterligare fyra utlysningar att lanseras.

Länk till portalen WiFi4EU.

Läs pressmeddelandet här.

Läs faktablad här.