Oklart läge efter landstingsvalet | Region Värmland

Oklart läge efter landstingsvalet

[NYHET] Det preliminära resultatet i landstingsvalet visar att inget av blocken når upp till de 41 mandat som krävs för majoritet i landstingsfullmäktige. Miljöpartiet som tillhört Värmlandssamverkan åker ur fullmäktige.

Det moderatledda Värmlandssamverkan, som under den gångna mandatperioden bestått av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet, tappar två mandat i årets val och hamnar på totalt 36.

– För Värmlandssamverkans del blev det ett bra valresultat, vi är det största blocket som det ser ut nu. Sedan är det förstås överraskande att Miljöpartiet åker ur. Nu ska vi träffas, diskutera och invänta det slutgiltiga resultatet, säger Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande.

Oppositionen, bestående av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, ligger tätt efter med 35 mandat.

– Det är ju en tillbakagång, även om var tredje värmlänning lagt sin röst på oss. Det känns som om vi har tagit lite stryk av den allmänna debatten, om långa vårdköer och så vidare. Man tror att vi har varit med och förorsakat dem, även om det är andra som styrt i länet. Det ser vi på andra håll i landet också, att det är samma tendenser, säger Ulric Andersson (S), oppositionsråd.

Om mandatfördelningen och blocken och regionens styre:

– Det är en bräcklig farkost. Jag förutsätter att den borgerliga koalitionen inte tar stöd av SD för att styra. Alla partier bör sätta sig och fundera hur vi kan få till någon möjlighet att skapa ett majoritetsstyre.

Om det preliminära resultatet håller i sig åker Miljöpartiet ur landstingsfullmäktige. Partiet, som fick 5 procent av rösterna i valet 2014, ser ut att sluta på 2,9 procent och klarar därmed inte treprocentsspärren.

Sverigedemokraterna ökar mest av alla partier och blir tredje största parti i landstingsfullmäktige med 12,2 procent av rösterna. Detta innebär att partiet kniper ytterligare 3 mandat och får sammanlagt 10.

Preliminär mandatfördelning i landstingsfullmäktige

Moderaterna, 12, -2
Centerpartiet, 8, +1
Liberalerna, 4, +-0
Kristdemokraterna, 5, +1
Sjukvårdspartiet i Värmland, 7, +2
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna, 29, -2
Vänsterpartiet, 6, +1
Sverigedemokraterna, 10, +3
Totalt: 81

Landstingsfullmäktige eller regionfullmäktige?

Formellt benämns valet fortfarande som ”val till landstingsfullmäktige”, även om det i själva verket handlar om att rösta fram politiker till den nya organisationen Region Värmlands fullmäktige. Det beror på att den lagändring som krävs för att rent formellt få kalla den beslutande nivån för region ännu inte trätt i kraft.