Ipad som filmverktyg i skolan

Den främsta anledningen till att lära sig att använda en modern pekplatta för filmskapande är att den kan ersätta både kamera och redigeringsdator.

En pekplatta, som iPad, är både blir billigare vid inköp och smidigare att använda än filmkameror och datorer. Därför kan det vara en bra idé att prova att använda pekplattan som ett filmverktyg i skolan. Här nedan finner du tips och råd om vad du ska tänka på vid filmning med iPad och andra pekplattor. 

Fördelen med en allt-i-ett-apparat

Filmskapande har alltid krävt rätt mycket teknik – åtminstone en kamera och en redigeringsdator. Men nu finns möjligheten att göra hela filmarbetet i Ipaden. Och det innebär flera fördelar. Tiden att överföra media från kamera till dator är lika med noll så man kan lätt hoppa mellan att spela in material och redigera filmen. Man slipper problemen med att försöka matcha olika kamerors videoformat med datorers redigeringsprogram. Möjligheterna att arbeta med animerad film via pekplattan är också väldigt stora, från tecknad film till lera och cut out-teknik.

Pekplatta som kamera

Eftersom skärmen är mycket större än på en traditionell kamera fungerar den utmärkt att filma med när vi arbetar i grupp då flera har möjlighet att se vad som händer bakom kameran. Hur man komponerar olika bildutsnitt och vinklar blir tydligt och konkret i den stora rutan. Själva kameran är väldigt liten och presterar bäst i ljusa miljöer.

Pekplatta som redigering

Eftersom skärmen är betydligt mindre än en traditionell datorskärm fungerar redigering bäst för en person i taget eller mindre grupper upp till tre personer så alla kan se vad som händer på skärmen. 

Ipad, vilken modell ska vi välja? Från och med tredje generationens Ipad från 2012 är det tillräckligt bra kamera och dator i ett för att fungera som filmverktyg. Generellt är mellanmodellen ifrån varje version ett bra val.

Fodral

Ett skyddsfodral som är greppvänligt och skyddar hörnen är nästan ett måste om Ipad ska fungera som kamera. Makayama Movie Mount är ett plastfodral med infästning för stativben, mikrofon och lampa. Det går även att sätta på tele- och vidvinkellinser med hjälp av fodralet. Det kostar ca 600 kr. Om du väljer ett vanligt fodral se då till att det går att luta upp plattan för t ex animation och att hörnen är skyddade, olyckan är lätt framme!

 

Kontakt

Bild på Stefan Barkman

Stefan Barkman

Konsulent

Avdelningen för kulturutveckling

Filmteknik, barn och unga

054-701 10 78

076-130 90 25

stefan.barkman@regionvarmland.se

Sidan uppdaterades den 18 mars, 2016