Folkhögskolor i Värmland

Behöver du läsa in din behörighet för gymnasiet eller grundskolan? Eller gå en yrkesutbildning? Du kanske har hunnit jobba några år och vill ta dig tid att fördjupa ett intresse? Oavsett vilket kan en folkhögskola i Värmland vara din väg. Vi har skolor i Stöllet, Sunne, Hagfors, Molkom, Karlstad, Kristinehamn, Årjäng och Arvika. 

Läsa in gymnasiet

Alla folkhögskolorna erbjuder Allmän kurs som du kan läsa för att få behörighet till högskolestudier. Efter godkända studier kan du söka till högskolan från en egen kvot, utan att konkurrera med dem från exempelvis Komvux. Möjligheter finns också på några skolor till att kombinera kursen med några inriktningar, som bild och form eller svenska som andraspråk.

Collegeåret erbjuds av de flesta av våra skolor och är ett samarbete med Karlstads universitet. Du läser ett år med 50 procent på folkhögskolan du valt och 50 procent på universitet. Efter året har du sedan förtur till några av Karlstads universitets utbildningar.

Är du arbetslös och 16-25 år erbjuder våra skolor studiemotiverande kurser, men dem söker du via din Arbetsförmedling.

En unik studieform

Undervisningen är individuellt anpassad och vi utgår från de studerandes behov, förkunskaper och erfarenheter. Gemenskap och personanpassade studier är grunden för folkhögskolorna. Vi satsar på mindre grupper som studerar tillsammans i en klass. Något som är utmärkande för skolformen är samtalet och den studerandes aktiva deltagande i gruppen. Ofta studerar du ämnesövergripande i projektform med både praktiska och teoretiska inslag.

Våra folkhögskolor har dessutom internat där deltagarna kan bo vilket ger en social gemenskap som gör folkhögskoletiden till en unik upplevelse.

Tillgängliga skolor

Några av våra skolor erbjuder också kurser och utbildningar för dig med särskilda behov. Molkoms folkhögskola har en kurs för dig med Aspergers syndrom eller högfungerande autism och en kurs för dig som har eller har haft någon form av psykisk ohälsa. På Kristinehamns folkhögskola finns en kurs för dig med kognitiva nedsättningar efter en förvärvad hjärnskada. Ingesunds folkhögskola har en konstnärlig kurs för dig med en intellektuell funktionsnedsättning.

Klicka på den folkhögskola du är intresserad av för att läsa mer om just deras kurser och profiler.

I Värmland finns även Geijerskolan i Ransäter. Geijerskolan är en folkhögskola med fokus på estetiska och humanistiska ämnen. Skolan är inte en del av Region Värmland utan drivs av stiftelsen Geijerskolan.

Mer information på Geijerskolans webbplats.

 

Sidan uppdaterades den 26 maj, 2016